En promenad i Khon Khaen

Jag befinner mig i skrivande stund i Khon Khaen, en av Isaan-omradets knytpunkter. Staden, som har ungefar 150 000 invanare, ligger tva timmars bussresa vaster om Roi Et, dar min far bor. Vad gor jag da har? Jo, jag ska leka resebyra igen. Timling kommer till Thailand, och med hjalp av flyg till Khon Khaen, imorgon kvall och jag ska mota honom pa flygplatsen. Lite "riktiga Thailand" har han bestallt, och riktigt Thailand kommer han att fa. Varme och bilar och djur och marknadsstand och manniskor och damm och lukter och ljud. Om det inte skulle racka med Roi Et och pappas by Bando, sa finns det i overflod har i Khon Khaen.

Jag anlande med bussen halv elva i morse och borjade promenera, sokande efter hotell. Fint hotell, jag tankte namligen lyxa till det lite. Staden var storre an jag farstatt och vagarna var breda och proppfulla med lunchrusningstrafik, sa det tog ett tag att ta sig bort till omradet med lyxhotell jag hade spanat in. Val framme, svettig, smutsig och trott, upptacker jag att omradet var fullt med kostymnissor och - nissar och finkladda flickor och uniformskladda vakter. Jag tittar ner pa mina trasiga flippflopps och smutsiga fotter och kanner plotsligt tydligt att jag luktar svett. Inget att gora - jag kryssade mellan affarsfolket och knallade in pa det 5+ stjarniga lyxhotellet. Fullt. Nasta hotell. Fullt. Nasta. Ocksa fullt. Och sa vidare. Nagot ar pa gang, Khon Khaen ar proppfullt den har veckan. Just nar jag skulle hit.

Efter att ha snurrat runt bland hotellen hade jag tillslut tappat riktingen och visste inte langre var jag befann mig. Jag hade fatt en karta av en tysk jag traffade pa en restaurang innan jag borjade min promenad, men stoltheten hindrade mig att plocka fram den mitt i folkvimlet. Jag vill inte att folk ska tro att jag ar vilse. Det vore ju pinsamt... Efter att ha gatt ytterligare tio minuter i den nu stekheta solen frangick jag dock mina principer, hittade mig ett lugnt horn, tittade pa kartan och gjorde sedan helt om efter att ha insett att jag var pa vag ut ur staden.

Nagon timme senare hade jag tillslut hittat ett hotellrum - mer eller mindre det sista i staden - bara ett kvarter fran busstationen jag utgick fran. Rent och fint, aircondition, varmvatten och tv med 60(!) kanaler. Efter en stund i svalkan, en duch och kladbyte gjorde det inget att jag tagit en sadan omvag i letandet for nu kan jag Khon Khaen! Har just atit middag pa en vegetarisk restaurang jag hittade pa vagen och tagit en promenad genom nattmarknaderna jag hade lagt marke till. Hittade nya flippflopps for 20 baht (4 kr!) och tog reda pa hur jag tar mig till flygplatsen imorgon. Nu blir det massage och sedan hem till mina filmkanaler.

Tjupp!

Ett par veckor i Laos - Del 5, Vang Vieng (fortfarande!)

Dagens citat:

"She tied you to a kitchen chair,
she broke your throne, she cut your hair
and from your lips
she drew the halleluja"

(Rufus Wienwright)
_______________________________________________________________________________

Som ni kanske marker stannade vi lite lange an planerat i Vang Vieng. Faktum ar att vi struntade helt i att aka nan annanstans, mer an det som lag pa hemvagen. Vi fastnade, helt enkelt. Det var mysigt dar. Nedan foljer det sista Laosinlagget ur mitt anteckningsblock.
_______________________________________________________________________________

16/2

Den steniga grusvagen stracker sig mellan berg, risfalt och skog, rakt genom den laotiska landsbygden. Den typiska roda sanden tacker vagen och rott damm ligger i tjocka lager pa buskarna i dikeskanten. Solen star nastan i zenit och luften ar het och torr.

Jag trampar och trampar och kampar kor att fa den tunga laotiska, vaxelfria, cykeln upp for en svag men lang lutning. Den studsar fram over det overdimensionerade gruset. Saden vibrerar, styret vibrerar - allting vibrerar. Den forsta skuggan pa flera kilometer dyker upp och vi stannar for en vattenpaus. Ut ur djungeln kommer plotsligt en ung man. Over hans axel hanger ett gevar. Han tittar pa oss och borjar sedan hoa in mot skogen. Vi ler mot honom, avbryter var vattenpaus och cyklar med nyfunna krafter snabbt upp for den langa backen.

15422-214

Vi hyrde idag cyklar och gav oss av pa
aventyp pa landet. Malet: En bla lagun, enligt kartan sju kilometer fran Vang Vieng. Hur gick det da sen? Jo, efter ett stopp pa vagen vid en ickebla lagun och ett dopp med kladerna pa gick det lattare.

15422-215

Vi tog oss hela vagen till malet, trots att avstandaanvisningen nog var nagot optimistisk. Lagunen var vacker, likasa den tillhorande grottan dryga 100 meters klattring ovanfor.

15422-218

15422-216

15422-217

Vagen hem kandes inte alls lika lang (Men tiden ar som sagt en boll pa en del stallen i Asien) och nu ser vi fram emot en, for en gangs skull valfokant, middag med pafoljande Frindskvall.


"Jag visste inte att Laos var ett traningslager."
                                                (Okand svensk i den bla lagunen)

Ett aventyr i badrummet


Vi gor ett avbrott i Laosrapporteringen for farskare nyheter:

Natten till idag klockan 02.37 gick jag upp for att kissa. Fortfarande halvsovandes trasslar jag mig ur myggnatet, viftar bort attackerande smakryp och staller mig upp. "Voff!" Hjartat studsar till. Jag har vackt och skramt pappsens hund. "Lugn Lucky, det ar bara jag." Han viftar pa svansen och somnar om. Jag gar till badrummet och tander lampan. I dorroppnngen sitter en stor kackerlacka. Jag ryser till, tar sats och hoppar over den med god marginal. Vid mina fotter ror sig nagot stort och morkt. Jag ruskar det sista av somnen ur mig och tittar ner.

Jag har landat tva decimeter fran en stor, svart skorpion.

15422-213

Snabbt ut igen, nara kackerlackan den har gangen ( den verkar plotsligt inte all lika laskig som bara ett par sekunder tidigare) och vacka pappa. Min hjaltemodiga far tar sig upp, vander en sopkorg upp och ner och slapper den over skorpionen. Fangad. Jag (lite av en hjalte jag med) drar sedan langsamt korgen at sidan.

Dar fick den sitta tills vi nasta morgon fick hjalp av en gammal dam som bor ett par hus bort. Jag visade henne, hon tittade pa korgen, skrattade lite, vande pa den och bar ut den med skorpionen i, skakade ut skorpionen och hogg huvudet av den med en kottyxta. Inge mer med det.

Vi, som ett par timmar tidigare kannt oss handlingskraftiga och modiga i vart hanterande av situationen, kande oss nu istallet som faniga, radda falanger. Men sen ar vi inte uppvaxta i djungeln heller. Coolt var det i alla fall.

(Lugn mamma, alla dessa laskiga djur kommer fram forst nu nar varmen borjar komma. Nar du ska hit, runt december, finns det knappt ens mygg.)

Ett par veckor i Laos - Del 4, Vang Vieng forts.

Jag ar nu tillbaka i Thailand. Hos min far i Roi Et, for att vara mer exakt. Anna dumpade jag i Laos. (Hon tog en extrasvang och kommer hit imorrn eller sa.) Skont att vara i ett av mina hem igen. Fortsatter att uppdatera med Laos, en vecka kvar att skriva om.
_______________________________________________________________________________

13/2

Idag traffade vi svenskar som var trevliga pa riktigt. Satt vid floden och plaskade med fotterna, laste och babblade nastan hela dagen. Sen blev det middag pa Organic Farm Cafe med vara nyfunna vanner innan vi som vanligt tog en lugn kvall med te och friends. Anna borjar langsamt ma lite batre och imorgon kanske vi tar oss ivag pa nagon utflykt tillsammans. Trots att hon ger mig flaktpanik varje kvall.

"Jag har hort att det ar smutsigt i Laos"

Godnatt.

(Dar kom det ett par internskamt igen. Forlat.)

15422-211

15422-210
________________________________________________________________________________

14/2

Vi har lagt om planerna lite. Ingen elefantfestival, tyvarr. Insag att det blir totalt fyra dagars resande och 40 dollar (vilker ar mycket har) for tva dagars festival. Dessutom sjalv, da Anna inte kanner sig frisk nog att ge sig ut i obygden. Elefanter kommer jag att traffa anda. Flera ggr. Stanar lite extra i Vang Vieng istallet. Det ar som jag kanske tidigare namnt mysigt har.
________________________________________________________________________________

Dagens utflykt blev en promenad pa andra sidan floden. Vi foljde skyltar genom djungel och over risfalt fram till ett berg.

15422-212

15422-208

Dar betalade vi en liten slant till en tant pa en bank, fick varsin pannlampa och en pojke med en tandare. Denna pojke slangde sig sedan rakt in i djungeln, over en flod, upp for ett stup och in i ett litet, svart hal i bergvaggen. Vi kampade for att halla jamna steg med mina flippflopps och Annas hals.

Pa med lamporna och in i morkret. Vi maste nastan krypa for att tranga oss genom den lilla oppningen. "Jag vet inte om jag vill det har" sager Anna. Men vi har inget val. Vi ar inne i berget och var pojkguide ar redan pavag genom nasta tranga passage till nasta grottrum. Vi foljer efter.

15422-209

En tid senare kommer vi ut, smutsiga, svettiga, uppskavda och stolta, en erfarenhet rikare. Grottan i sig var kanske inte den mest fantastiska, men lite cool var det. Och jag stal en glittrig sten fran en av de innersta kammrarna. En varm promenad tillbaka till civilisationen (?) och ett par valbehovliga dopp i floden foljde.

15422-207

Nu blire middag.
________________________________________________________________________________

Nu har Anna borjat grava i min vaska ocksa. Och slappa in mygg! Och sno allt varmvatten... Och doda mig med flakten. Hjalp mig nagon!

(OBS: Detta inlagg skall lasas med ratt rost for att forstas korrekt. Anna har hotar att fa min blogg nedstangd om jag inte klargor att hon egentligen ar en alldeles fantastisk resekamrat)

(Hjalp!)
________________________________________________________________________________

15/2

Pooldag. Spenderdag. Nice.
________________________________________________________________________________

Aterkommer imorgon. Kram.

Ett par veckor i Laos - Del 3, Vang Vieng forts.

Dagens citat

"Jag angrar inte de stunder som gjorde mig illa, jag bar mina arr som medaljer, jag vet att frihetens pris ar hogt, lika hogt som slaveriets. Den enda skillnaden ar att man betalar med gladje och med ett leende, aven nar leendet grumlas av tarar."

(Paulo Coelho)


________________________________________________________________________________

11/2 forts.

Middag och enorm chokladkaka till ett par avsnitt Friends pa en - tro det eller ej - mysig restaurang.

15422-198

Nu ska det sovas.
_________________________________________________________________________________

12/2

Anna har dragit pa sig nagon form av halsinfektion. Sa medan jag idag har legat vid en vacker pool och varit pa upptacksfarder...

15422-199

15422-200

15422-201

...har hon legat och sovit.

15422-202

Men snart ar hon bra igen, for vi har kopt fina piller. (Ja, utseendet ar det viktigaste nar det galler medicin!)

15422-203
________________________________________________________________________________

Anna gommer inte bara sina smasaker i varenda horn och halighet. Hon sprider sina stora saker over hela sangen ocksa. Medan mina saker ligger i en prydlig (naja) hog pa golvet, vid vaggen, sprider hon sina over min halva av sangen. Inte nog med det - jag far inte flytta dem heller. Jaja, mar hon bra av det, sa....

Min mage kurrar. Ata Anna?

Paulo Coelho ar for ovrigt bra.

(Har har jag ritat en dalig liten teckning av en Mouy Thai -kanin och en blomma)
________________________________________________________________________________

Skulle vilja avsluta dagens uppdatering med en liten applad till Jenny Fors och Sabine Noresson for att de ar sa duktiga pa att lamna sma kommentarer nar de last min blogg.

*applodera* 

Hrm.
__________________________________________________________________________________

Nagra blommor till min mor:

15422-206

15422-205

15422-204

Ett par veckor i Laos - Del 2, Vang Vieng

Dagens citat

"Thank you for det bad things and hard times,
let me go through it and learn what life really is.
Teach me what love is and let me experience life."

(Bunsaen Mayurowat)


_________________________________________________________________________________

11/2

Lokalbuss i Laos

(Denna text ar skriven med extremt skakig och halvt olaslig handstil)

Det skramlar, det skumpar, det later. Det blaser, det ar varmt, det stinker. Bussen ar PROPPFULL med laoter, pasar, mat, vaskor och en och annan facsinerad farang. Det kommer en skarp kurva. Chauffroren pressar ner tutan for fullt och gasar pa. Runt oss syns torra akrar, granskande berg, blommande buskar och ett par bufflar. Kodak Moment efter Kodak Moment rusar forbi. Jag onskar jag hade en systemkamera och en cykel istallet for en sinnesforvirrad Nikon* och en plats pa nagot som liknar en buss. Jag sitter i mittgangen pa min vaska. Star upp ett tag. Hittar ett horn av en sittplats. Star upp ett tag. Bussen bromsar haftigt in, laoter, kartonger och frukter flyger omkring. Alla skrattar. jag ar glad att jag ar har.

*Slangde den i ett kakelgolv haromdagen, sa den ar lite sur pa mig just nu

15422-193
_________________________________________________________________________________

Efter var extremt charmiga, fyra timmar langa, bussfard kom vi till en sandig gata mellan bergen. "Lugn, sjalva staden ar ditat." sager en van Laosresenar till sin van. Vi knallar ditat och hittar varldens mysigaste lilla stad vid varldens mysigaste lilla flod. I den mysiga staden hittar vi ett mysigt guesthouse till ett mysigt pris. Efter en mysig lunch pa ett mysigt ekologiskt cafe sover Anna ett tag medan jag tar en mysig promenad och tittar pa alla mysiga stallen. Vi har alldeles for kort tid pa oss.


15422-196

15422-195

15422-194

Det ar mysigt har.

Ett par veckor i Laos - Del1, Vientien

Forst ett citat fran min fars mycket filosofiska och visa fru:

When you are happy - put it out
When you are sad - put it out
Then you have space for the other things

(Bunsaen Mayurowat)


______________________________________________________________________________

Vi underskattade den teknologiska utvecklingen i Laos. Vi ber om ursakt for det. Att ett land bara har en enda ATM-maskin, innebar inte nodvandigtvis att de inte har high-speed internet i varje gatuhorn. Jag lat mig nog ocksa delvis luras av mina tidigare erfaranheter av Kambodja, dar mer eller mindre hela stader delade pa ett 56-modem. Oavsett vad vara fordomar grundade sig pa sa ar det allts sa att det finns vettigt internet till ett nastan vettigt pris i det har landet.

MEN - vi reser runt mycket mer har an i Thailand, med ett mer pressat tidsschema, och har darfor inte tid eller lust att hanga framfor datorer helva dagarna. Skriver om resan gor jag allts for hand (som pa den gamla goda tiden - med penna och papper. Minns ni?) i anteckningsblocket. Uppdaterar sedan bloggen med dessa bitvis ganska virriga texter nar jag har lust.

______________________________________________________________________________

LAOS

9/2


Forsta intryck: Fan vad de bygger overallt!
Andra intryck: Eller kanske inte. Massa hal overallt. Dammigt. Proppfull tuktuk.
Tredje intryck: Ah, verkar ju mysigt har!
Fjarde intryck: Det har ar bra.
______________________

Vientien ar en dammig och delvis ganska trasig och halig stad med flera vackra platser, speciellt langs Mekongfloden, och manga mysiga restauranger och cafeer. Lyxrestauranger, svenska bagerier och svanska pizzerior(!), franska cafeer, thailandska gatukok, laotiska marknader samt ett otal massagestallen och massvis med trevliga och relativt rena guesthouses.

15422-189

15422-190

Vi kom hit idag. Idag ar varldens langsta dag. Vi har hunnit undersoka tva stader till fots (Nong Kai och Vientien), korsa en grans (inklusive inforskaffning av Visum), aka massa tuktuk, sitta vid floden och titta pa solnedgangen, hanga och lasa, fa massage, vaxla pengar, hitta boende och ata SEX ggr (se gick det med den bantningskuren). Jag har dessutom hunnit bli narmare dodssjuk och sedan tillfriskna. Hur manga dagar hinner man med sa mycket? Hur gjorde vi? Ar tiden en boll* har med?

*Som jag tror att jag tidigare namnt beter sig tiden inte riktigt som vanligt i den paralella dimensionen Koh Phangan. Detta fenomen har diskuterats fram och tillbaka och vi har kommit fram till att tiden pa Koh Phangan inte ar linjar, som i vanliga fall, utan snarare som en kupa eller boll. Kanske en bubbla.

_______________________________________________________________________________

10/2

Kara anteckningsblock!

Idag hittade vi en pool har i Vientien. Det var skont.

15422-191

Brevid mig kryper ekorren Anna omkring pa alla fyra och letar efter alla prylar hon gomt overallt. Hon har for ovrigt stulit den tredje hotellhandduken. Sneaky, sneaky.

Vi har bestamt oss for att rora oss norrut imorgon. Vi ska namligen hinna till Hongsa ett par dagar innan 17:e, for da ar det *trumvirvel* ELEFANTFESTIVAL! Wiii!

Ater till dagen. Sa har gick den till: Upp. Dusch. Frukost pa vart vanliga stalle. (Vi ater verkligen for mycket nar vi har hunnit skaffa ett "vanligt stalle" efter en halv dag. Hm. Det kommer att finnas dubbelt sa mycket av oss nar vi kommer hem. Fast vi forsoker faktiskt rora pa oss ocksa, se vidare beskrivning av dagen.) Planerad promenad, Anna gick den, jag stannade hemma och hade agglossningsverk. Fruktlunch. Promenad. Poolfynd. Simmning. Promenad. Underbar middag. Solnedgang vid floden.

15422-192

Nu ar det paus, sen eventuellt rockkonsert som verkar vara pa g borta vid kulturhuset. Aterstar att se.

Anna smiskar sig sjalv pa rumpan. "Fast och fin" sager hon. Jag tror hon har planer pa att doda mig och ata upp mig som fardkost. Fast hon kommer inte att lyckas. Jag ar en Mouy Thai-kanin.

(Ursakta internskamten)
_______________________________________________________________________________

Laos ar ett kommunistiskt land. Det ar intressant att lasa deras dagstidningar.
_______________________________________________________________________________

Vi gick till rockkonserten. Och sedan forbi den. I egenskap av mesiga svenskar kande vi oss lite obehangliga till mods av alla automatvapen.

Daremot hiottade vi mysiga kuddar, SPY och trevliga(?) svenskar vid flodkanten. Jag har gatt 5 kr over budget idag. Attans.
_______________________________________________________________________________

Ny film pa Youtube: Pappas och Bunsaens hund efter tvangsdusch.

En natt vid Mekong

Pa vag in i Laos. Kanslan ar bra. Hors om tva veckor (?) med berattelser om nya aventyr.


Nu har Rocky det bra.


Hej.

Rocky Dale

15422-187

Var Rocky
var karlek
var alskade hund
for alltid
i vara minnen

Din varme
din mjukhet
din bedjande blick
din pondus
ditt alskade berg

Och palsen
den tjocka
och stolthetens svans
for alltid
i vara minnen

Din radsla
din gladje
din entusiasm
din karlek
ditt eviga stod

Du springer
och skaller
och leker med oss
for alltid
i vara minnen


  
    
   


Tack for att vi fick lara kanna dig, tack for 11 underbara ar, tack for alla fina minnen. Du finns hos oss alltid, alltid.


15422-179

Forlat att jag ar sa langt borta ikvall, jag ar med dig i mina tankar och med min sjal. Jag alskar dig.

Hejda muffel.




hits